“Ik pluk nu nog meer de dag, met een mix van werken en lummelen”


Remko ten Brinke

van systeemplafond naar natuurkantoor

Wat voor werk deed je hiervoor?
Ik begon met werken in 2000 als organisatieadviseur bij een groot adviesbureau. Vervolgens sportmarketeer bij een sportmarketingbureau, commercieel manager bij een OV-bedrijf en account director bij een reclamebureau.

Wat doe je nu?
Zelfstandig ondernemer van Pluk, mijn eenmanszaak van waaruit ik organisaties en mensen help met hun positionering en profilering. Anders gezegd, ik begeleid mensen in de zoektocht naar de oerkracht of het DNA van hun organisatie en help hen formuleren waar ze voor staan en waar ze voor gaan. Dat doe ik door al mijn zintuigen in te zetten. Veel luisteren, veel kijken, vragen te stellen en ideeën aanreiken. Dikwijls zet ik ook mijn retrocamper in en neem ik klanten mee naar de natuur. Weg van bestaande omgeving en patronen, alle rust en ruimte om vrij te denken. Het geeft me telkens weer een kick als de klant zegt dat het ‘spot on’ is als we samen een scherpe bedrijfspositionering hebben gevonden die de fundering is voor de profilering, het uitdragen en communiceren van de boodschap. Vaak vragen klanten me om ook te ondersteunen bij deze vervolgfase.

Waarom heb je deze switch gemaakt?
Ik was op zoek naar meer betekenis in mijn werk en meer vrijheid. Mijn motto ‘Pluk de dag’ wilde ik ook bedrijfsmatig meer toepassen. De positioneringstrajecten die ik bij mijn laatste werkgever af en toe deed, waren tof en ik kreeg van klanten terug dat het hen enorm vooruithielp en nieuwe energie en richting gaf. Maar deze trajecten kwamen niet al te vaak voorbij, omdat we gezien werden als een wat traditioneel en uitvoerend bureau. Ik wilde ervaren hoe het was om volledig verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen daden, inclusief de ‘lummelmomenten’ die ik ook voor ogen had. Gaan voor het eigen avontuur, met een geheel eigen aanpak en profilering. Met eigen creativiteit en eigen ‘huishoudboekje’.

Wat was het moment dat je besloot om het daadwerkelijk te doen?
Na gesprekken met mijn vrouw waarin we samen aanvaardden dat het prima was wanneer we een wat soberder leven moesten leiden, mochten de inkomsten tegenvallen.

Ben je tevreden met je nieuwe werk?
Zeker, ik heb een nieuwe wereld van werken ontdekt die uitstekend bij me past. Een mix van hard werken en lummelen, af en toe routinematig maar veelal verrassend en inspirerend. Ik heb ook ruimte voor het bedenken en uitwerken van nieuwe plannen. Zo ben ik bezig met Mobiel Natuurkantoor Achterhoek, waar mensen een bijzondere als kantoor ingerichte camper kunnen huren en kunnen ervaren hoe geweldig het is om een dagje middenin de natuur te werken. Even weg van systeemplafond en tl-verlichting.

Wat mis je van je vorige werk en wat mis je absoluut niet?
Af en toe mis ik het automatisme van onderdeel zijn van een groep medewerkers die samen het bedrijf vormen. Nu moet ik enige moeite doen om dat gevoel te krijgen, maar dat lukt prima met de leuke mensen die ik opzoek en waarmee ik samenwerk. Wat ik absoluut niet mis zijn de plichtmatige zaken. Vaste werktijden, weekoverleggen en andere verplichtingen waar je zelf minder het nut van inziet of waar je andere ideeën over hebt.

Hoe maakte je de switch?
Goede gesprekken voeren met verschillende mensen: de directeur, mijn vrouw, mijn collega’s en vrienden. Met hen mijn plannen en ambities delen. Deze openheid haalde de lading eraf en bracht enthousiasme en kritische meedenkers met zich mee.

Wat ging er niet goed of vond je moeilijk in deze fase?
In mijn ogen ging het super en soepel. Mijn laatste werkgever wilde mij graag nog een tijdje inhuren voor enkele projecten en ik was superenthousiast bezig met mijn eigen bedrijfspositionering en -profilering. Dat voor jezelf doen is trouwens véél lastiger dan voor anderen 🙂

Hoe heb je het financieel geregeld voor en tijdens het switchen?
Eigenlijk heel simpel. Ik verdiende prima en was bij mijn laatste werkgever al bewust een dag minder per week gaan werken, in het kader van ‘pluk de dag’. Ik had daarvoor regelmatig collega’s horen zeggen: “Ik moet nog maar een paar jaar tot aan mijn pensioen.” En ik had mezelf al beloofd dat ik dat nooit zou willen zeggen. Het betekent in mijn ogen dat je daarvoor tijd verprutst hebt die je eigenlijk anders had willen invullen. En uitstellen met genieten is gevaarlijk, want je weet niet of er een morgen komt.

Welke hulp heb je gekregen?
Wat ik al zei, enthousiaste en kritische meedenkers. Maar ik wilde het ook vooral zelf bedenken en uitwerken. De mensen die me mijn eerste opdrachten boden, ben ik dankbaar. Daaronder dus ook mijn laatste werkgever. Zij hielpen mijn trein op gang.

Wat heb je geleerd van het hele proces?
Ik kan onbezorgd genieten tijdens werken én lummelen. In de eerste jaren van Pluk kneep ik regelmatig in mijn armen of dit allemaal wel kon. Had ik niet wat kosten over het hoofd gezien. Moest ik mij geen zorgen maken als ik weer eens een ‘werkdag’ met iemand ging wandelen of brainstormen. Als ik ‘onder werktijd’ ging klussen aan de camper of met mijn vrouw en kinderen een ‘vrije middag’ op pad ging. Ik ontdekte langzaam dat dit allemaal prima kon. (Misschien zei dit ook wel wat over mijn tijd voor de switch). Ik leerde wat ik aan geld overhield nadat ik de belastingdienst de BTW, IB en Zorgverzekeringspremie betaald had. Samen met de parttime baan van mijn vrouw kunnen we onze boontjes prima doppen. We lossen wat van de hypotheek af, bouwen pensioen op, sparen wat voor de kinderen en veroorloven ons soms een extra vakantie. In 2020 ben ik zelfs anderhalve maand ‘out of office’ geweest en heb ik met rugzak en tentje alleen een wandeltocht van 960 kilometer over de Pyreneeën gemaakt, van Atlantische oceaan naar Middellandse zee.

Welke tips heb je voor iedereen die wil gaan switchen?
Bedenk de belangrijkste reden waarom je niet zou gaan switchen en ga hiermee aan de slag. Als dat bijvoorbeeld angst voor voldoende inkomsten is (een argument dat ik vaker hoor), probeer dan je kostenbasis te verlagen. Ik heb dat gedaan en ik kan het iedereen aanraden, ook mensen die niet switchen naar eigen ondernemerschap. Het verlagen van je kostenbasis alleen al zorgt voor zoveel meer keuzevrijheid en werkt drukverlagend. Een tweede tip is dat je niet alles in je werk hoeft terug te vinden. Ik denk dat haast niemand alle plezier en ambities terugvindt in zijn/haar werk. Je hebt altijd ook dingen die je buiten/naast je werk wel kan doen en die niet in je werk te vinden zijn. Als je dat accepteert, accepteer je ook sneller dat je werk elementen bevat die minder tof zijn. Switchen vanwege het verlangen om in je nieuwe werk de ‘holy grail’ te vinden, is jezelf voor de gek houden.

Als mensen willen volgen wat je nu doet, heb een website of een linkedin profiel waarop ze je kunnen vinden?
www.remkotenbrinke.nl en https://www.linkedin.com/in/remkotenbrinke/