Over mij

SJANG VAN DAAL

Ik ben eigenaar van Vuur & Leem en oprichter van SwitchGidsen. Vuur & Leem is een goed lopend bedrijf dat specialiseert in het bouwen van leemkachels, waarmee ik al tien jaar dagelijks kan doen waar ik echt gelukkig van word. Toch heb ik nu de keus gemaakt om daarnaast SwitchGidsen op te zetten. Waarom? Omdat ik graag de ervaring om in je element te zijn in je werk wil meegeven aan anderen die het roer willen omgooien in hun carrière.

​Zelf heb ik het twee keer gedaan, van Ingenieur naar Trainer/coach naar Leemkachelbouwer. Iedere carrière-switch heeft me ongeveer drie jaar gekost. Ik was kostwinner voor mijn gezin met drie kinderen en ik heb in die overgangen moeilijke en soms uitzichtloze tijden gehad. Ik ging als timmerman of monteur werken om te zorgen dat er brood op de plank voor mijn gezin kwam. Ook waren er perioden waarin ik geen enkel idee had hoe mijn nieuwe werk er zou gaan zien.

In die jaren was er één ankerpunt. Mijn belangrijkste drive: ik kan alleen maar werk doen waar mijn hart in ligt, werk wat voor mij betekenisvol is. Die drive hielp me door alles heen. En nu terugkijkend zie ik die moeilijke tijden ook als een cadeau:”What doesn’t kill you, makes you stronger”.

Maar er is ook een andere kant. Met de kennis en ervaring die ik nu heb over het maken van carrière-switches, zou ik mij een heleboel tijd, nodeloos dralen, gedonder en geld hebben kunnen besparen. En dit is nu precies de reden dat ik SwitchGidsen heb opgestart. Hoewel iedere carrière-switch weer anders is, zijn er bepaalde wetmatigheden of spelregels. Als je deze kent wordt het allemaal makkelijker en gaat het sneller. En dit is wat we aanbieden in SwitchGidsen.

Het switchen van carrière is bij mij gelijktijdig met het switchen van landen gegaan. Samen – ik, mijn vrouw en onze kinderen – hebben we ruim zes jaar over de wereld gezworven.

​Na lang wikken en wegen zijn we in 2005 begonnen in Canada. Emigratiepapieren geregeld en nog onwetend over waar we ons wilden vestigen, kochten we een camper en vertrokken we vanuit Toronto naar het westen. 8000 km en 5 maanden verder stonden we in Victoria, Vancouver Island, met een illusie armer: dit was niet een land waar wij ons thuis konden gaan voelen.

​En wat nu vroegen we ons af? Terug naar Nederland wilden we nog niet. Dit werd het begin van een nieuwe reis, waarbij we via Amerika, Denemarken en Noorwegen uiteindelijk toch in de Achterhoek kwamen.

Uit ieder land heb ik iets meegenomen: de vrijheid en ruigheid van de staat Montana in Amerika, de liefde voor lemen kachels en het bouwen van strobalen huizen uit Denemarken, en de rust en ruimte uit Noorwegen. We zijn nu simpelweg gelukkig in de Achterhoek en weten dat het paradijs nergens anders bestaat dan in jezelf. In Nederland zijn we niet zo snel trots op ons eigen land, maar door onze omzwervingen ben ik wel gaan inzien dat wij het met zijn allen in dit land helemaal niet zo slecht doen. De openheid en directheid in de omgang met elkaar, de balans tussen individueel en groepsbelang en de mogelijkheden die we onze kinderen bieden om er maar een paar te noemen. Laten we ze koesteren!

You are your choices

SwitchGidsen heb ik opgericht in 2021. Het werkt nu nog vanuit de Achterhoek. In de loop van de komende jaren breiden we uit over het hele land zodat je onze gidsen overal kunt vinden.