Iwan Hoving
van aannemer naar natuurbeschermer
Wat voor werk deed je hiervoor?
De term “Jack of all trades” is voor mij wel toepasbaar, ik kan niet eenduidig zijn over een baan die ik hiervoor deed. Mijn werk varieerde van horecamedewerker, zeilinstructeur en radiologisch laborant totdat ik op mijn 22e milieukunde ging studeren. Na mijn studie heb ik internationaal gezeild en daar mijn kost mee verdiend. Totdat ik na een lange reis besloot om zelfstandig ondernemer in de bouw te worden. Eerst voldeed het doen van klussen in en om het huis. Maar dat was na een tijdje niet uitdagend meer. Met een versnelde opleiding tot aannemer in de avonduren kon ik ook constructieve bouwwerkzaamheden gaan uitvoeren. Dit was een schot in de roos en met het aannemen van personeel en de aankoop van een bedrijfspand ging ik een nieuwe fase in. Met veel plezier, ups en downs, uitdagingen, tegenslagen en meevallers heb ik het bedrijf uit- en opgebouwd. Van een klussenbedrijf naar een mooie en rendabele bouwonderneming. Maar wat betekent winstgevendheid als je na verloop van tijd uitdaging mist? Hoe belangrijk is continuïteit en veiligheid als repetitie van werk geen energie meer geeft? En in hoeverre komen de vele uren werken voor de onderneming nog overeen met het gevoel van vrijheid dat ooit de drijfveer was om überhaupt te gaan ondernemen? Na zestien jaren besloot ik het bedrijf te stoppen en me te gaan focussen op een nieuwe stip aan de horizon.
Wat voor werk doe je nu?
Ik ben nog steeds zelfstandige. Ondernemer. ZZP’er. De originele vrijheid van het ondernemerschap heb ik terug. De afgelopen jaren deed ik project management voor een natuurbeschermingsclub: Dam Removal Europe, een project-organisatie die zich bezighoudt met het aandacht vragen voor en het verwijderen van overbodige barrières in Europese Rivieren. In Europa liggen in rivieren, beken en wateren meer dan één miljoen dammen, sluizen en stuwen en deze zijn onder andere een obstakel voor migrerende vissen. Dat kan ook anders. En met het verwijderen van naar schatting meer dan 100.000 overbodige dammen kunnen we de biodiversiteit in de rivieren een boost geven. Win-win. Naast dit werk coördineer ik vijftig vrijwilligers van een vis-monitoring project (Ruim Baan voor Vissen II / RAVON).
Waarom heb je deze switch gemaakt?
Ik wilde graag een baan waarbij ik opnieuw bezieling voelde, dat was na zestien jaren werken in de bouwsector verminderd. Ook werk van betekenis voor de generaties na mij, voor mijn kinderen, was een overweging. Daarnaast vond ik het welletjes met die vele uren werken, de stress en het continu bezig zijn met prijzen, offertes en facturen: het geld. Ik verlangde naar andere inhoud en een nieuwe uitdaging.
Wat was het moment dat je besloot om het daadwerkelijk te doen?
Er is geen vast moment aan te wijzen. Geleidelijk wist ik het. Enige jaren voordat ik mijn bedrijf beëindigde deelde ik al met vrienden en dierbaren dat ik op termijn de bouwsector uit zou gaan. Dat de uitvoering van zo een besluit toch nog wel enige jaren kan duren is gebleken. Drie maanden voordat ik wilde stoppen vertelde ik het aan het personeel. Het werkelijke moment heb ik laten afhangen van het moment dat het personeel een nieuwe aanstelling had bij een ander bedrijf.
Ben je tevreden met je nieuwe werk?
Het mooiste aan mijn nieuwe job is het internationale karakter samen met het ontmoeten van gedreven natuurbeschermers. Overleg gaat online en ook in persoon. Ik leer nieuwe dingen op het gebied van communicatie, netwerken, ecologie en fondsenwerven. Mijn professionele netwerk is veranderd en de manier van werken idem. Ik ben zeer tevreden met mijn switch. Het heeft me uitdaging, nieuwe inzichten en plezier gebracht.
Wat mis je van je vorige werk en wat mis je absoluut niet?
Ik mis weinig van mijn vorige job. Wellicht af en toe het praktische gedeelte van lekker lichamelijk bezig zijn en materialen verplaatsen, de workout van de bouw. En natuurlijk het contact met de timmerlieden, het samen een klus klaren en onder de indruk zijn van hun vakmanschap. Er zijn diverse onderdelen die ik niet of nauwelijks mis. Eentje kan ik er wel uitlichten en dat is het onderhandelen en nabellen over en uitrekenen van geldzaken (inkoop / loon /offertes / facturen).
Hoe maakte je de switch?
In de loop van de zomer 2017 stopte het bedrijf qua uitvoering. Na deze sluiting heb ik ongeveer een half jaar afrondingswerk gedaan. Dit proces deed ik in mijn eentje en met minder druk op de ketel kan ik terugkijken op een relaxte periode. Zowel administratie als het bedrijfspand verdienden een hoop aandacht. Nadat ik tijdens een lunch van een bekende hoorde van de World Fish Migration Foundation, een kleine stichting die aandacht vraagt voor migrerende vissen werd mijn enthousiasme meteen getriggerd. Ik meldde me hier aan voor vrijwilligers werk. En dat was een goede zet. Na drie maanden lukte het me niet meer om vrijwillig/ onbetaald alle taken uit voeren en startte een betaalde overeenkomst.
Wat ging er niet goed of vond je moeilijk in deze fase?
Vanwege alle uitgevoerde werkzaamheden, alle bouwwerken die we hadden gerealiseerd met het bouwbedrijf was er natuurlijk nog sprake van garantie op het geleverde werk. Ik heb daar wel zorg van gehad. Zou er een dakkapel van een huis waaien? Gaat een schoorsteen lekken of verzakt een aanbouw?
Hoe heb je het financieel geregeld voor en tijdens het switchen?
Ik heb vooraf gespaard. En daarnaast heb ik mijn bedrijfspand behouden en verhuurd.
Welke hulp heb je gekregen?
Ik ben aangemoedigd door mijn gezin. Thuis stonden ze zeer positief tegenover deze sprong in het diepe. Zonder aanmoediging van dierbaren is deze stap lastig te zetten lijkt me. Dankbaar ben ik voor de mooie gesprekken met familie en vrienden.
Wat heb je geleerd van het hele proces?
Volg je hart, het leven is veel te kort om niet te doen waar je plezier in hebt. Verandering kan veel energie geven.
Welke tips heb je voor iedereen die wil gaan switchen?
Ga het gesprek aan met mensen die dichtbij je staan. En vooral doen!
Als mensen willen volgen wat je nu doet, heb een website of een linkedin profiel waarop ze je kunnen vinden? https://www.linkedin.com/in/iwanhoving/